Anemia – naturalne metody leczenia.

Anemia czyli niedokrwistość, to stan chorobowy definiowany jako obniżenie poziomu hemoglobiny, hematokrytu lub krwinek czerwonych.  Wyróżnia się 4 stopnie jej nasilenia: od łagodnej, przez umiarkowaną i ciężką aż po zagrażającą życiu.

Do głównych objawów anemii należą:

  • osłabienie,
  • łatwa męczliwość,
  • bóle i zawroty głowy,
  • szum w uszach,
  • senność,
  • mroczki przed oczami,
  • tachykardia,
  • bladość skóry i błon śluzowych,
  • łamliwość włosów i paznokci,
  • bolesne pękanie kącików ust.

Istnieje wiele potencjalnych przyczyn niedokrwistości:

  • anemia z niedoboru żelaza , która dotyczy nawet 80% przypadków;
  • z niedoboru kwasu foliowego;
  • z niedoboru witaminy B12;
  • przez stosowanie restrykcyjnej diety;
  • przez uwarunkowanie genetyczne (mutacje chromosomowe);
  • przez choroby przewlekłe;
  • przez zakażenia bakteryjne, wirusowe, grzybicze lub pasożytnicze;
  • przez choroby autoimmunologiczne.

Istotnym elementem leczenia anemii wywołanej niedoborem żelaza jest stosowanie prawidłowej diety. Najważniejsze źródła najlepiej przyswajalnego żelaza hemowego to produkty pochodzenia zwierzęcego: podroby (głównie wątróbka), czerwone mięso, drób i ryby. Natomiast formę niehemową znajdziesz w niektórych produktach roślinnych, np. zbożowych, warzywach i owocach oraz strączkowych.

Ważnym czynnikiem zwiększającym wchłanianie żelaza z pożywienia jest również odpowiedni poziom kwasu askorbinowego. To witamina C redukuje Fe (III) do postaci Fe (II), a właśnie ta zredukowana forma jest absorbowana w dwunastnicy. Dlatego idealnym rozwiązaniem jest łączenie w jednym posiłku produktów zawierających żelazo i witaminę C (najlepiej ok. 25-50 mg). Do porcji mięsa można np. przygotować surówkę z papryki czy pomidorów. Z kolei do picia warto wybierać soki owocowe, np. z cytrusów, również bogate w kwas askorbinowy.

Również kiwi, należące do najlepszych źródeł witaminy C, luteiny i zeaksantyny, sprzyjają lepszej absorpcji żelaza.

Dodatkowo witamina A i  beta-karoten, należące do karotenoidów, mogą poprawiać przyswajalność żelaza niehemowego z posiłków zbożowych.

Pokrzywa to niesamowite zioło, które pomaga również w przypadku niedokrwistości. Liście pokrzywy zawierają duże ilości magnezu, żelaza, krzemu i wapnia, a dodatkowo kwasy organiczne oraz witaminy C, K oraz B2. Wyciśnięty sok z pokrzywy pomaga zlikwidować anemię, zwłaszcza w połączeniu z żurawiną lub innym owocowym źródłem witaminy C.

Sok z buraków to znany od dawien dawna naturalny sposób na podniesienie poziomu erytrocytów.

Świeżo wyciśnięty sok z surowego buraka jest doskonałym źródłem kwasu askorbinowego, ale też foliowego i witaminy B12. Ma to ogromne znaczenie, ponieważ niedobory witaminy B12 i kwasu foliowego prowadzą do zaburzeń dojrzewania komórek krwi, w wyniku których w szpiku powstają się olbrzymie komórki określane jako megaloblasty, a we krwi pojawiają się makrocyty. Spowodowana tymi procesami niedokrwistość nazywana jest zatem megaloblastyczną lub makrocytową.

Spirulina jest również naturalnym sposobem do walki z anemią, ze względu na dużą zawartość chlorofilu. Ta zielononiebieska alga to cenne źródło wartości odżywczych – zawiera: białka, witaminy z grupy B, miedź, żelazo, magnez i potas, wykazuje tym samym silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, co ma duże znaczenie w przypadku osób z niedokrwistością.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu