Drastyczny spadek witamin i minerałów w warzywach i owocach.

Organizm ludzki składa się z ok 50 miliardów żywych komórek i aby prawidłowo funkcjonował, musimy im dostarczać odpowiednio:

  • 16 witamin,
  • 60 minerałów,
  • 12 podstawowych aminokwasów i białek,
  • 3 podstawowe kwasy tłuszczowe.

Tak więc, duży niedobór któregoś z tych składników może prowadzić do różnego rodzaju chorób i dysfunkcji. A fakt jest taki, że pożywienie nie dostarcza ich w optymalnych ilościach. Jedną z przyczyn jest spadek jakości pożywienia. Wyjałowienie gleb przez ich długotrwałe użytkowanie oraz nawożenie powoduje, że warzywa i owoce w niej rosnące nie mogą pobierać dostatecznej ilości witamin i minerałów jak przed laty. Dzisiejsza żywność zawiera znacznie mniej składników odżywczych niż kilkanaście lat temu. Oto przykładowa tabela obrazująca spadek wartości w pożywieniu ( Geigy Pharmaceutical Company Szwajcaria).

Przez okres niespełna 20 lat odnotowano istotny spadek zawartości witamin oraz minerałów w warzywach i owocach, który waha się między 20% a 90%. Zawartość składników takich jak kwas foliowy i witamina B6 np. w bananach zmniejszyła się ogromnie, o odpowiednio 79% i 95%. W innych warzywach i owocach, poziom makroelementów: magnezu i wapnia spadł nawet o 75%.

Dlatego w dzisiejszych czasach, aby dostarczyć odpowiedniej ilości potrzebnych składników musimy zjeść odpowiednio więcej porcji warzyw i owoców niż przed laty.
Głównym powodem utraty wartości odżywczych jest przede wszystkim wyjałowienie gleb. Rośliny, warzywa i owoce podczas swojego wzrostu pobierają minerały prosto z gleby, która po kilkunastu latach nieodpowiednio nawożona, tych minerałów już nie dostarcza. W większości upraw i plantacji gleba nawożona jest tylko trzema podstawowymi składnikami: azotem, fosforem i potasem. Są to składniki potrzebne do wzrostu roślin, co jest szczególnie ważne dla rolników, gdyż żaden rolnik nie zarabia na zawartości minerałów w swoich plonach, lecz na ich ilości.

Innym powodem utraty przez żywność witamin i składników mineralnych jest jego przetwarzanie. Pożywienie w marketach jest bardzo słabej jakości, wręcz pozbawione witamin i minerałów.
Dodatkowo dochodzi do skażenia żywności ołowiem, dodawanie różnego rodzaju konserwantów, barwników i ulepszaczy. Spaliny i chemikalia przedostają się do gleby i wypełniają ją groźnymi związkami chemicznymi oraz toksycznymi pierwiastkami, takimi jak ołów czy rtęć. Składniki te przedostają się do roślin uprawianych na takich gruntach, a w konsekwencji także do naszego pożywienia.

Warto zatem zastanowić się nad uzupełnianiem tych braków, zwłaszcza w dobie chorób cywilizacyjnych, które przybrały już zawrotne tempo, szczególnie widocznych w krajach wysoko rozwiniętych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu